sadsad x
asdasd

Taraklı Tıraş Makineleri Hakkında Her Şey

16 Ekim 2019
Taraklı Tıraş Makineleri Hakkında Her Şey

Merhaba değerli geleneksel tıraş meraklıları,

Bu yazımızda taraklı tıraş makinelerine değineceğiz. Standart “düz barlı” ya da “taraksız” tıraş makineleri kadar olmasalar da, taraklı tıraş makineleri de günümüzde oldukça popüler gereçler. Ancak bu makinelerle ilgili bazı yanlış bilinenler var. Bizde, merak eden, kararsızlık yaşayan dostlarımız için bir kaynak oluşturalım ve işi artık açıklığa kavuşturalım dedik. Keyifli okumalar.

Ne farkları var?

Öncelikle iki tasarım arasındaki farka bakalım. Sağda Merkur’ ün 23C modelini görüyorsunuz. Bu standart “taraksız” ya da “düz barlı” bir tıraş makinesi. Gördüğünüz gibi jiletin önünde siper görevi gören kısım kapalı ve düz bir bar şeklinde.

Soldaki fotoğrafta ise yine Merkur’ den 15C modelini görüyoruz. Genel olarak bu ikisi hemen hemen aynı makineler. Temel farkları kafa tasarımları. 15C modelinde gördüğünüz üzere jiletin önünde siper görevi gören kısım düz değil, açık ve taraklı yapıda. İşte böyle makinelere taraklı makineler diyoruz.

 

Daha mı agresifler?

Bu, taraklı tıraş makineleri ile ilgili yanlış bilinen bir durum. Bir tıraş makinesinin agresifliği, taraklı olup olmaması ile ilgili değildir. Agresifliği belirleyen, kafa tasarımıdır. Jilet ne kadar açıkta bırakılmışsa, cilde o kadar fazla dokunur ve agresiflik artar. Yani jileti tutuş açısı, koruma barının genişliği, jiletin ağzı ile bar arasındaki mesafe değiştikçe makinenin tıraş agresifliği de değişir.

Düz barlı makinelerde, tıraş esnasında bar, köpüğün fazlasını jiletten önce sıyırarak, geride çok ince bir köpük katmanı bırakır. Aynı zamanda cildi biraz gerer ve böylece arkadan gelen jiletin ciltte rahatça akmasını sağlar. İnce köpük, cilt ile jilet arasında bir kaygan tabaka vazifesi görürken, bar da jiletin cilde belli bir miktardan daha fazla dokunmasını engelleyecek bir tampon olur. Bu makineler genel olarak yüzde daha akıcıdırlar. Ancak, köpüğünüz biraz kalın ya da fazlaca kıvamlı ise, jilet cildinize o kadar da iyi yaklaşamayabilir ve etkili bir kesim yapamayabilir.



Taraklı makinelerde olan ise, tıraş efektifliğinin artmasıdır. Bar tamamen kapalı olmadığından, tarağın dişleri uzun sakalın veya köpüğün içinden geçerek cilde daha fazla yaklaşabilir. Bu, jiletin de cilde daha kolay yaklaşabilmesi ve efektif kesim yapabilmesi anlamına gelir. İşte bu daha "efektif kesim yapma" özelliği sık sık agresiflikle karıştırılır. Taraklı kafa tasarımı etkili kesimi sebebiyle sıklıkla agresif makinelerde kullanıldığından, insanlarda sanki “taraklı makineler agresif olur” algısı oluşmuştur. Halbuki ikisi farklı şeylerdir. Eski Gillette modelleri de dahil olmak üzere, oldukça kibar tıraş karakteristiğine sahip pek çok taraklı makine bulunmaktadır. Bugün sitemizde, kibar karakterliden, oldukça agresife kadar çeşitli taraklı tıraş makineleri temin etmek mümkündür.

Ne işe yarıyorlar?

"Peki, madem taraklı makineler daha agresif değil; o zaman ne işe yarıyorlar diye düşünebilirsiniz." Bunlardan ilki yukarıda açıkladığımız tıraş efektifliğidir. Yani daha az eforla, daha az perdede, düz barlı modellere göre daha temiz tıraş sunabilirler.

İkinci olarak; jilet cilde daha rahat yaklaşabildiğinden, özellikle boyun bölgesi gibi kısımlardaki yatık sakalları kesmede oldukça başarılıdırlar. Ancak taraklı tıraş makinelerinin en önemli avantajları uzun sakalları kesmede ortaya çıkar. Düzenli tıraş olmayan, haftada bir ya da daha seyrek aralıkta tıraş olan biriyseniz taraksız modellerin önündeki düz bardan dolayı uzun sakallarınızı bir defada temizleyemediğini fark edersiniz. İşte burada taraklı makinelerin yıldızları parlar. Açık taraklı kafa kolayca sakal diplerine kadar ulaşır ve jilet en uzun sakalı bile kolayca tek seferde dip kısmından kesebilir. Yani aslında taraklı tıraş makinelerinin esas üretim amaçları seyrek tıraş olan kişilerde zahmetsizce temiz tıraş sağlamak içindir.

Özetle, ister düz barlı olsun ister taraklı olsun her iki makine tipi de size son derece kaliteli tıraşlar verebilirler. Taraklı modeller biraz daha özelleşmiş ürünlerdir. Çok yatık sakallarınız, yoğun sakal/hassas cildiniz varsa, ya da seyrek tıraş olan biriyseniz, sizi fazla uğraştırmadan, cildinizi yormadan, daha az eforla temiz tıraş sunmaları sebebiyle taraklı makineleri tercih edebilirsiniz. Bilmenizde fayda var; taraklı tıraş makinelerinde jilet cilde daha rahat yaklaştığından, yüzünüzde kesim hissi olarak düz barlı makineler kadar akıcı hissettirmeyebilirler. Biz buna "çıtır çıtır tıraş" diyoruz. Bambaşka bir keyfi vardır :)

Tıraş keyfiniz daim olsun!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.