sadsad x
asdasd

Geleneksel Tıraşa Yeni Başlayanların En Sık Yaptığı 10 Hata

10 Ekim 2019
Geleneksel Tıraşa Yeni Başlayanların En Sık Yaptığı 10 Hata

1. Uyumsuz Makine/Jilet Kombinasyonları

Yeni başlayan tıraş meraklıları, deneyimleri olmadığı ve ürünleri tanımadıkları için, birbirleri ile uyumlu olmayan makine ve jilet kombinasyonları yapabilirler. Geleneksel tıraş camiasında çok hafif kesimliden oldukça agresif kesimlisine kadar sayısız tıraş makinesi, ve çok farklı keskinliklerde jiletler bulunur ve evet, herkesin cilt tipi ve sakal yapısı farklıdır ve kimse için sabit bir öneri yapılamaz. Bundan dolayı da bu konuda en sağlıklı olanın, bizzat deneyimlemek olduğunu söyleriz. Ancak yine de tıraş makineleri ile jiletler arasında belirli bir çerçevede bir denge olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin çok hafif kesimli bir makineye, aynı şekilde keskinliği çok düşük bir jilet takarsanız konforlu olmaktan ziyade, sakalları tam olarak istediğiniz gibi alamama durumu ortaya çıkabilir. Tam zıttı, zaten halihazırda çok agresif tıraş karakteri olan bir makineye, çok keskin bir jilet taktığınızda evet yakın tıraş olmayı garantilersiniz, ancak bu belki biraz fazla kaçabilir ve alıştığınız konforu özletebilir. Bundan dolayı her zaman belli bir denge çerçevesinde kombinasyon yapmak sağlıklısıdır. Çok hafif makineleri, keskince jiletlerle, çok agresif makineleri, daha uysal jiletlerle, orta karakterli makineleri de yine orta karar keskinlikte jiletlerle kombine etmek güzel bir başlangıç olacaktır, sonrası size kalmış, zamanla ideal kombinasyonunuzu bulacaksınız.

2. Kötü Yüz ve Köpük Hazırlığı

Yüz ve köpük hazırlığı tıraş kalitenizi belirleyen yegane değişkenlerdir. Daha önceden köpük konusunu işlemiştik, şuradaki videodan izleyebilirsiniz. Fazla kalın ya da ince köpük hazırlamaktan kaçınmalı, zamanınız kısıtlı bile olsa yüz hazırlığınızı gelişigüzel yapmamalısınız. Unutmayın, cildinizi ne kadar nemlendirir ve sakalınızı ne kadar iyi yumuşatırsanız tıraşınız da o kadar rahat geçer.

3. Yanlış Açı ile Tıraş Olmak

Jiletli tıraş makinelerinde genel kabul edilen kanı; ideal kesim açısının yaklaşık 30 derece olduğudur. Bu açıda jilet, cildiniz üzerinde zorlanmadan kayarak kesim yapacaktır.

Eğer fazla düşük bir açı kullanırsanız, jilet sakalınızı kesmekten ziyade kazıyacaktır ki bu durumda tahriş kaçınılmazdır. Fazla yüksek bir açı kullandığınızda da sakalları verimli bir şekilde yakalayıp kesemeyecek ve kaçıracaktır. Yeni başlayanlar ideal açıyı bulmakta başlarda biraz zorlansalar da bir-iki ay içinde el doğru tutuşa tamamen alışır.

4. Tıraş Makinesini Fazla Bastırarak Tıraş Olmak

Fazla baskıyla tıraş olmak istediğimiz en son şeylerden birisidir. Genellikle çok hafif olan kartuşlu plastik tıraş bıçaklarıyla bastırarak tıraş olmaya alışanlar, geleneksel tıraşa ilk geçtiklerinde, ilk birkaç hafta jiletli tıraş makineleriyle de bu davranışı sürdürme eğiliminde olurlar.

Halbuki yeterli ağırlığa sahip metal tıraş makineleri ve keskin yaprak jiletlerle bu şekilde bastırmaya hiç gerek yoktur. Aksine sadece makineye doğru açıyı verip, kesme işlemini kendi ağırlığıyla yapmasına izin vermek yeterlidir. Zaten birkaç alışma tıraşından sonra yeni başlayanlar baskılarını azaltmayı hızla öğrenirler.

 

5. Aynı Yerden Çok Fazla Geçmek

Bu hatayı bazen deneyimli tıraş severler bile yapabilmekte. Tıraş esnasında bazen dalgınlıkla, bazen umursamazlıkla, bazen de makineden alınan keyifle aynı yerden defalarca geçmek sık yapılan bir hatadır. Bu size tıraş kalitesi anlamında pek bir avantaj sağlamadığı gibi aksine tıraş sonrası yüzünüzde jilet yanığına neden olabilir.

Zaten geleneksel tıraşta birden fazla perde tıraş olmamızın sebebi farklı yönlerde çıkan sakalları tamamen temizleyebilmektir. Sakalı daha yakından kesebilmek için aynı yönden sürekli almanız size bir fayda sağlamaz. Konforlu bir tıraş için aynı yerden iki-üç seferden fazla geçmemeye çalışın.

 

6. Köpüksüz Kuru Cildi Tıraş Etmeye Çalışmak

Bu hata aynı yerden çok fazla geçme durumuyla benzerdir. Bazen perde tamamlandıktan elinizi yüzünüzde gezdirir ve sakal gelen yerin üzerinden köpüklemeden kuru kuru geçersiniz. Bu çok yanlış bir harekettir ve sonucunda o bölgelerde zorlanma olması kaçınılmazdır.

Eğer tıraş yeterince yakın olmamışsa ilave bir perde uygulamalı, eğer sadece lokal bölgede sakal kalıntısı hissediyorsanız o bölgeyi hafifçe köpükleyerek veya en azından ıslatarak rötuşlamalısınız.

7. İlk Perdede Sakal Çıkış Yönünde Tıraş Olmamak

Bu diğerlerine göre daha az rastladığımız bir durum olsa da yine de karşılaşabiliyoruz. Bazı kişiler tek perdede çok yakın tıraş olmak adına daha ilk perdeden çapraz ya da tersten tıraş olmayı deneyebiliyorlar.

Halbuki sakal çıkış yönünüzün bozulmaması, cildinizin gereksiz zorlanmaması ve kıl dönmeleri ile karşılaşmamak için ilk perdeyi her zaman sakallarınızın çıkış yönünde olmalısınız.

 

8. Sıfır Tıraş Olmaya Çalışmak

Bu, geçelim yeni başlayanları, çok uzun zamandır geleneksel tıraşın içinde olanların bile sıklıkla düştüğü bir hatadır. RAZORUS.com olarak hep söylüyoruz; geleneksel tıraş, çok yakından, sıfır tıraş olmak değildir. Geleneksel tıraş çok konforlu ve keyifli bir tıraşı olabilecek en yakın şekilde olmaktır. Tıraş yakınlığı her zaman için ikinci planda olmalıdır, önceliğimiz konfordur, tıraş keyfidir. “Çok yakın tıraş olayım, yüzümde hiç sakal ucu görünmesin” düşünceleriyle perdelerce tıraş olmak, tersten almak, çok agresif makineler ve çok keskin jiletler kullanmak elinde sonunda cildinizin yorulmasına, sakallarınızın sertleşip kalınlaşmasına sebep olur. Ancak korkmayın bu durum kalıcı değildir, cildinize dinlenmesi için biraz zaman tanıdığınızda her şey eskisine dönecektir.

9. Tıraş Sonrası Yüksek Alkollü Ürün Kullanmak

Özellikle sıcak yaz günlerinde, tıraş olduktan sonra şöyle serinleten bir tıraş losyonu ile ferahlamayı hepimiz çok severiz. Ancak tıraş biter bitmez hemen yüzünüze alkollü bir losyonu vurmamalısınız. Birkaç dakika cildin rahatlaması, dengesini bulması için vakit tanımalı ve sonrasında tıraş sonrası kullanım için özel olarak üretilmiş olan düşük alkollü losyonlar kullanmalısınız. Kolonya ve benzeri yüksek alkollü ürünler cildinizi rahatlatmayacağı gibi aksine cildi kurutur ve tahriş ederler.

 

10. Çok Fazla Tıraş Sonrası Ürünü Kullanmak

 

Tıraş sonrası ürünlerin kullanımında sık yapılan hatalardan bir diğeri de, gereğinden fazla ürün kullanmaktır. Özellikle balzamlarda tıraş sonrası cildi yatıştırmak, nemli tutmak için çeşitli besleyiciler ve yağlar bulunur. Yüzünüze fazla miktarda sürdüğünüzde cildinizi yağlı bir tabakayla kaplayıp, havayla temasını kesebilir ve yüzünüzde ağır, yağlı bir his bırakabilirler.

En sağlıklısı az miktarda ürün alıp parmaklarınıza yedirdikten sonra yüzünüze uygulamak, eğer yeterli gelmez ise biraz daha ilave yapmaktır. Unutmayın tıraş sonrası ürününü çok kullanmak cildinizi fazladan rahatlatmaz, sadece israfa sebep olur.

Aşağıdaki videomuzda size tüm bu maddeleri detaylı şekilde göstermeye çalıştık. Keyifli seyirler dileriz.

Yazımızın sonunda, bu temel 10 hataya ek olarak, ilk kez başlayanların yapabildiği ufak ama önmeli bir hatayı da bonus olarak yazalım dedik. 3 parçalı jiletli tıraş makinenizi ilk aldığınızda kafa plakalarının nasıl oturduklarına dikkat edin.



İlk kez kullanan kişiler bazen alt tepsiyi yanlışlıkla ters takabiliyorlar. Böylelikle makinenin tıraş etme vazifesi engellenmiş oluyor. Yandaki resimlerde hatalı ve doğru montajı görebilirsiniz.

Bu hataları yapmamaya dikkat ettiğiniz taktirde tıraştan alacağınız keyfin kat kat artacağını söyleyebiliriz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, tıraş keyfiniz daim olsun!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.